I 2018 udkom førsteudgaven af denne bog. Og i 2021 andenudgaven.
Baggrunden for bøgerne er at undersøgelse efter undersøgelse viser, at der er store og meget alvorlige fejl i rigtig mange sager om tvangsfjernelse af børn og unge uden for hjemmet. Fejl, der som oftest ”går ud over” de involverede familier på den måde, at lovgivningen ikke følges, og at rettigheder ikke respekteres. I værste fald kan det betyde, at børn, der er blevet anbragt uden for eget hjem, aldrig skulle have været det.
Den anden årsag til bogen er, at mange af vore klienter, som jo netop er forældre, unge mennesker, bedsteforældre og andre familiemedlemmer, igen og igen har spurgt, om der ikke findes en rimelig lettilgængelig bog om anbringelser uden for hjemmet, som har en praktisk tilgang til virkeligheden.
Disse forhold har ikke ændret sig. Det har til gengæld lovgivningen på området. Endda meget markant!
På grund af de seneste mange års kritik af børneområdet valgte regeringen og et bredt flertal i folketinget nemlig i maj 2021 at stemme for en ny lov - barnets lov. Loven - eller reformen, som den også kaldes - har til hensigt at hjælpe udsatte børn og familier bedre og tidligere.
Loven har været forsinket i flere omgange, men den 1. januar 2024 træder "barnets lov" så i kraft. Rigtig mange regler er ændret og omskrevet i forhold til de tidligere regler, der fandtes i serviceloven.
Fakta i forhold til barnets lov er at forældres rettigheder desværre forringes. Det samme gælder i høj grad også for børn og unge - medmindre barnet eller den unge da ikke ønsker at bo derhjemme eller ønsker begrænset kontakt med sin biologiske familie.
Forringelser der blandt andet giver mulighed for tvangsfjernelse af fostre og yderligere muligheder for at gøre tvangsfjernelser permanente indtil den unge fylder 18 år.
Der er dog også forbedringer. Aldersgrænsen for partsrettigheder til børn sættes fx ned fra 12 år til 10 år. Og kommunernes forpligtelser til at arbejde med forældres udfordringer skærpes.
Derfor er der i den grad behov for en ny og revideret udgave af bogen. Vi har endevendt de nye regler og forklarer dem i bogen. Og vi har lavet en opdatering af praksis omkring de uændrede regler. Dele af bogen vil derfor være genkendelige i forhold til tidligere udgaver.
Som i 2. udgaven indeholder bogen kapitler om tvangsbortadoption og anbringelse efter reglerne om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. To beslægtede områder til tvangsfjernelse. Særligt tvangsbortadoptioner har haft meget fokus i de seneste år, og Højesteret har behandlet flere sager.
Der er sket en voldsom stigning af tvangsbortadoptioner af børn. Reglerne strammes endnu mere i barnets lov. Det kommer vi også ind på i bogen.
Bogen er fortsat ikke en juridisk lærebog i gængs forstand, men beskriver, som anført, de vigtigste regler og de problemer og udfordringer, man som forældre eller barn/ung støder på i løbet af en sag. Og så prøver vi henad vejen at give nogle gode råd omkring forhold og problemer, som vi af erfaring ved typisk opstår.