Styrkelse af den biologiske families ret til samvær

Undersøgelser viser at det er uhyre vigtigt for et tvangsfjernet barn, at det kan danne tilknytning til - og have en identitet i forhold til - hele sin biologiske familie og netværk, dvs. udover forældre også bedsteforældre, søskende, onkler, tanter m.m. samt venner.

Det er der nu blevet bedre mulighed for, idet loven er blevet ændret sådan at det udtrykkeligt er skrevet ind i loven, at der er ret til samvær med familie og netværk.

Min kommentar: Jeg oplever ofte, at familie og venner til et anbragt barn efter de gamle regler blot fik et standardiseret afslag på samvær med den begrundelse, at det var vigtige for barnet at opnå tilknytning til f.eks. en plejefamilie og at mindre børn ikke kan håndtere kontakt med for mange personer ad gangen. Med ændringen i loven bør det ikke længere være muligt at meddele sådanne standardafslag og jeg kan kun opfordre familie og netværk til anbragte børn at ansøge kommunen om selvstændigt samvær med barnet.

Nye vigtige regler i serviceloven for børn og unge

Sager om tvangsfjernelse behandles efter reglerne i serviceloven og der er kommet vigtige ændringer, som er trådt i kraft den 1. januar 2011. Retssikkerheden for børn styrkes, sådan børn ned til 12 år kan optræde som en selvstændig part i sagen, herunder har barnet krav på gratis advokathjælp. Tidligere gjaldt det kun børn og unge, der var fyldt 15 år.

Kommentar: Barnet eller den unge har ret til at forberede og drøfte en sag med sin advokat i énrum uden at f.eks. plejefamilie, personer fra forvaltningen eller en institution er tilstede.